ev yapımı kuskus tarifi

Ev yapımı kuskus tarifi, kuskus evde nasıl yapılır, nasıl pişirilir? Kuskusun yapımı ile ilgili internette bilgi paylaşımı çok. Ne var ki, paylaşılan bilgiler eksik veya doğru değil. Aynı şekilde evde kuskusun nasıl pişirileceğine dair, akla uygun bir tarife rastlamadım. Tarifler kopya olduğundan hep aynı nakarat. Ne ise, evde kuskus yapımı bilenler için kolay. Bilmeyenlerin durumu ortada. Kuskus çok önemli bir gıda olmasada yemek yapmaya meraklı insan öğrenmek ister. İnternet tarifleriyle kuskus yapımı öğrenilmez, boşuna zaman ve malzeme israf etmeyin derim.

Kuskus yapımı tamamen tecrübeye dayanıyor. Elinizde doğru tarif olsa bile, kuskusu tam olarak istenildiği şekilde yapmanız çok defa kuskus yapmanıza bağlı. Yapıp boza boza kuskusu zaman içinde yapabileceğinizden eminim. Önemli olan sabırlı olmanız ve kuskus yapımı için inatcı olmanız gerekir. Kuskus; un, yumurta ve ince bulgurla yapılır. Kuskus yapmında süt,su,irmikte kullanılabilir. Sabırlı biri değilseniz eğer; kuskus işi size göre değil, boş yere zamanınızı harcamayın.

Fazla miktarda kuskus yamak için; 2 tane yumurta yarım litre süt ile karıştırılır. Hazırlanan karışım, unun bulgur taneciklerine yapışmasına yeterli olur. Tarifimizi tadımlık kuskusa göre hazırladığımızdan dolayı süt kullanmadık. Kuskusumuzu 2 adet yumurta kullanarak doğrudan bol yumurtalı kuskus yapmış olduk.

Bir çay bardağı ince çiğ köftelik bulgur 75 gramdır. Bu miktarda bulguru kuskus yapmak isterseniz; 2 tane yumurta, 300 gr. un ve 1 çay kaşığı tuza ihtiyacınız olur. Kuskusu orta irilikte yaparsanız 400 gr. kuskus yapmış olursunuz. Bu malzeme miktarlarını dikkate alarak ihtiyacınız kadar kuskus yapabilirsiniz.  Kuskus için kromaj kaplanmış tepsi veya tahta tekne gerekir. Yumurta kullanılacağı için alüminyum tepsi yumurtayı karartır, olmaz.

Kuskus yapacağınız ölçüde bulguru tepsiye koymadan önce, yumurtayı çok iyi çırpmalısınız. Un için bir sınır yok, dilediğiniz miktarda unu bir kaba koyun. Tepsiye bulguru koyun ve üzerine bulgur miktarına göre bir iki kaşık çırpılmış yumurta ekleyin ve bulgurla yumurtanın karışması için parmak uçlarınızı kullanın. Yumurta her bulgur zerresine yapıştığına, üzerine avucunuzla (bulgurun) üzerine un serpin ve yine parmaklarınızı kullanarak un ile bulgurun karışmasını sağlayın.

Bulguru karıştırırken kuruluk hissettiğiniz an, bulgurun üzerine bu defa fırça benzeri bir aletle yumurta karışımı serpin. Bu çok önemli, bulguru fazla ıslatırsanız bulgur taneleri tek tek kaplanmak yerine, hamur topakları oluşturur. İşte bu anlattıklarımı dikkate alarak kuskusunuzu yapmaya başlayabilirsiniz. Bizler kuskusu hem pilavlık, hem de çorbalık olarak yaparız. Bizim favorimiz kuskus çorbasıdır. Çorbalık kuskus küçük tanelidir. Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

salça yemeğe ne zaman konur