ıspanak nasıl kolay yıkanır


Ispanak nasıl kolay yıkanır, ayıklanır ve doğranır? Can sıkıcı mutfak işleri arasında başı çekenlerden biri de ıspanağın temizlenmesi ve yıkanmasıdır. Yemek yapma işine yeni başlayanların ıspanağı seveceğini sanmıyorum. Ispanak temizleme, yemeğinin yapması kadar kolay değildir. Ispanak kış sebzesi ve daha çok kış mevsimi tüketileceği için, buz gibi suda ıspanak yıkama istenmeyen bir kabus. Soğuk su içinde ıspanak yıkamak, elleri donduracak derecede üşütür. Bu zorluklarla başa çıkmanın bir yolunu bulduk ve şimdilerde ıspanak ayıklamak güle oynaya yaptığımız bir iş.

Genellikle 1 kilo ıspanak alırız. Ispanakları tek tek poşetinden çıkarır, bozulmuş yapraklarını ayıklar, kök kısmını keser ve içi su dolu bir leğenin içine yaprakları bırakırız. Bu işlem poşetteki ıspanaklar bitinceye kadar devam eder. Ispanak bittikten sonra, leğendeki ıspanakları birkaç kez elimizle karıştırdıktan sonra; üstte bulunan yaprakları elimizle toplar mutfakta uygun bir yere yığarız. Ardından leğendeki suyu döker, bir kez çalkalar ve içine ayırdığımız ıspanak yapraklarını koyarız. Üzerine tazyikli musluk suyu ile doldurduktan sonra, bir kez daha ıspanak yapraklarını karıştırır ve toplarız.


Bu aşamada leğendeki su bulanık ve tabanında toz, kum var ise, ıspanağı yıkama işine devam ederiz. Ta ki, leğendeki su berrak olana kadar. Leğendeki su berrak olunca, genelde 2-3 su değişiminde bu sağlanır. O vakit ıspanağın saplarını bir araya getirerek avcumuza sığacak demet yapar ve kesme tahtasında 2-3 cm. boyutunda kuşbaşı doğrarız. Ispanağı kış mevsimi yıkadığımızda, bu sefer leğendeki suyu soğuk değil, ılık olarak hazırlarız. Şimdilerde çoğu evlerde doğalgaz olduğundan, mutfakta sıcak su sıkıntısı çekmiyoruz ve ıspanakları kolaylıkla yıkıyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

salça yemeğe ne zaman konur