5 kiloluk domates biber turşusu
5 Kiloluk pet bidona domates biber turşusu nasıl kurulur? 5 Litrelik pet bidon alınır ve içi dışı bol su ve bulaşık sabunuyla yıkanır ve kurutulur. Amacımız, bidona domates biber turşusu kurmak olduğuna göre; pazardan domates, biber alınır. Domates ve biberi istediğiniz çeşitte alabilirsiniz. Tarifimde, hangi malzemeleri ne miktarda aldığımı belirtirim. Turşu kurmak için sadece domates, biber yeterli değildir. Bir de turşunun suyu ve tatlandırıcıları vardır. Verdiğim malzemeleri tedarik ederseniz, ağız tadında bu kış turşunuzu yersiniz. Afiyet olsun. Bu turşuyu kurduktan sonra, 65 gün bitiminde açtık ve yemeye başladık. Turşunun suyu malzemelerinden enfes, malzemeleri suyundan enfes. Turşu zamanı geldiğinde, turşu tarifimi güvenle kullanabilirsiniz.
5 kiloluk domates biber turşusu malzemesi:
- 2.5 kg. turşuluk domates
- 1/2 kg. çarli biber
- 100 gr. cin biberi
- 1 baş orta boy sarımsak
- 15 adet kuru nohut
- 1 tutam kereviz sapı
Salamura malzemesi:
- 2 litre hazır satılan su
- 1 çay bardağı salamura tuzu (100 gr.)
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu (10 gr.)
5 kiloluk bidona domates biber turşusu nasıl kurulur:
- sarımsağı kabuklarından temizledim
- nohutu yıkadım, bir kaba koydum
- biber ve domatesi yıkadım
- biberlerin uzun sapını kestim
- cin biberlerinin iki yerini deldim
- çarlilerin uzunluğuna göre 4 ila 6 yerini kürdanla deldim
- domatesleri de 4-5 yerinden deldim
- bir kap içine biberleri sıra sıra dizdim
- ve üzerine salamura tuzu serptim
- biberin üzerine domatesi dizdim
- ve üzerine salamura tuzu serptim
- açık olarak malzemeleri bir gece beklettim
- sabah malzemeleri yıkadım, süzdüm ve turşuyu kurmaya başladım
- çelik bir tencereye salamura malzemelerini koydum
- ve malzemeler eriyinceye kadar karıştırdım
- bidonun tabanına sarımsak ve nohutun yarısını koydum
- üzerine domatesleri dizdim
- domateslerin aralarına biberleri dizdim
- en üstte kalan nohut ve sarımsağı koydum
- ve kereviz sapını baskılıyarak işlemi bitirdim
- bu işlemin ardından salamura suyunu ilave etim ve kapağı kapadım.
- kurduğum turşuyu serin ve ışık almaz bir yerde sakladım.
Tarifimi deneyecek olanlara afiyet olsun.