köfte yapmanın incelikleri

Kıymayı hamur gibi yoğurup köftenizi sertleştirmeyin!

  • Köfte yapmanın incelikleri nelerdir? Isırldığında yumuşacık, ağızda dağılan ve damakta çok güzel tat bırakan köftenin sırrı köfte kıymasında ve onun yoğurulmasındadır. Gerisi hikaye, köfte yapmak için okul bitirmek, usta olmaz gerekmez. Köfte kıyması almak için iki seçenek var. İlk seçenek, her evde kullanılması gereken köfte kıyması, dana kaburgasından çekilen kıymadır. Bu kıymanın diğer adı dana döş eti kıymasıdır. Genellikle kasap ve marketlerden köfte kıyması istediğinizde bu kıymayı verirler. Köfte için ikinci seçenek ise, dana kaburgasının yanına, kuzu eti kıyması alınır ve her ikisi karıştırılır. Kuzu kıyması oranı, kaburga kıymasının %20 ila %30 arasındadır.

Kıyma işini hallettiğimize göre; hayatında hiç ızgara köfte yapmamış veya yapıpta sonuçtan memnun kalmamışlar için, yapılması gerekenler şunlar: Köfte kıyması alırken yarım kilo kaburga kıyması alın ve iki defa kıymayı çektirin. Aldığınız kıymayı bir kaba koyun. Ardından, iki  dilim bayat ekmeği suya batırın, hafif sıkın (hamur olmasın) ve kıymanın üzerine ufalayın. Peşinden bir orta boy kuru soğanı ince ince doğrayın ve ilave edin. Kesinlikle soğanı rendelemeyin. 1 çay kaşığı pul biberi, 1 çay kaşığı silme karabiberi, bir çay kaşığı kimyonu ve 1 tatlı kaşığı tepelice doldurduğunuz tuzu kıymaya ilave edin.

  • Köftenin baharatınıda verdiğimize göre; başından söyleyeyim, köfte harcını kesinlikle hamur yoğurur gibi yoğurmayın. Köfte yoğurulursa sert olur. Köfte harcını parmaklarınızın uçlarıyle iki üç sefer kabaca mıncıklayın. Kıymayı macun yapmanıza gerek yok, kıyma dinlendikçe tatlar birbirini çeker. Köfte harcını mıncıkladıktan sonra, fazla sıkıştırmadan top haline getirn. Üzerini kapatın ve buzdolabında en az bir saat dinlendirin. Süre bitiminde köfteyi dolaptan alın. 30-40 gr. ağırlığında parçalar koparın ve köfte şekli verin. Köfte ne kadar büyük olursa o kadar sulu ve lezzetli olur. Hepsi bu ka..

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

salça yemeğe ne zaman konur