tavuk sosu çeşitleri
Tavuk sosu, tavuk ürünlerinin (bütün tavuk, tavuk göğsü, kanat, but gibi) pişirilmezden önce terbiye edilmesine yarar. Tavuk sosu çeşitlerinin yapımında sınır yoktur. Damak tadına uyan her baharat çeşiti ve yemek yapımında kullanılan her malzeme tavuk sosu yapımında kullanılır. Sos hazırlarken aşırıya kaçmamak gerekir, doğrudan ateşte pişirilen soslanmış tavuk parçalarındaki baharat yanar. Baharatın yanması sağlık açısından doğru değildir.
En çok kullanılan tavuk sosları:
Sütlü tavuk sosu
Yoğurtlu tavuk sosu
Sarımsaklı tavuk sosu
Tavuk soslarında en fazla kullanılan malzemeler:
Soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, süt, yoğurt, karabiber, pul biber, kimyon, kekik ve tuzdur. Sayılan bu malzemelerden başka, sos yapımında her çeşit yemeklik sıvıyağ kullanılır.
Tavuk sosu yapılırken özellikle soğan suyu kullanılır. Soğan suyu, kuru soğan rendelenerek veya robotta çekilerek çıkarılır. Sarımsak ezilerek kullanılabileceği gibi, soğanla birlikte rendelenir veya robotta çekilir. Altta örnek olarak tavuk sosu çeşitleri verilmiştir. Verilen malzemelerle 1 kilo tavuk ürünü soslanır. Sos malzemelerini artırarak veya çıkartarak kendi tavuk sosunuzu hazırlayabilirsiniz.
Sütlü tavuk sosu:
- 1 çay bardağı pişmiş soğuk süt
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 tane orta boy kuru soğan suyu
- 1 iri diş sarımsak
- 1 çay kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tatlı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul Biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yoğurtlu tavuk sosu:
- 1 çay bardağı yoğurt
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 tane orta boy kuru soğan suyu
- 1 iri diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul Biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sarımsaklı tavuk sosu:
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul Biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz