hangi tarifle yoğurt mayalanır


Hangi tarifle yoğurt mayalanır? Yoğurt mayalama yöntem işidir. Yoğurdu ister makinada, ister fırında, ya da tencereyi örtü ile sarmalayarak yapın değişen birşey olmaz. Sütü fazla kaynatıp uçurmakla veya çiğ sütle yoğurt yapmak yoğurdu taş gibi yapmaz. Yoğurdu kıvamında yapamayanların sığınacak limanı sütün sulu olmasıdır. Yok öyle birşey, süt zaten sudur. Sütün içinde kuru madde oranı o kadar düşüktür ki, kaynatarak sütü taş yapamazsınız. İnek sütünde kuru madde oranı %12.5, manda sütünde %17.5 dur. Elbette yoğurt sulu olmalıdır. Yoğurtta su yoksa o yoğurt değil, peynirdir.

Kaymaklı veya kaymaksız, doğru yoğurt yapmanın püf noktası; doğru yoğurt mayası kullanmak, doğru mayayla sütü doğru sıcaklıkta mayalamaktır. Serçe parmağı ile yoğurt mayalanmaz. Doğru maya, yoğurdu en az 2 hafta süreliğine ekşitmeyen mayadır. Market yoğurdu ile maya olmaz. Nohut mayası veya benzerleriyle yapılan yoğurt sorunlu olur. Kısa zamanda ne olduğunu gözlerinizle görürsünüz. Az maya ile veya fazla maya ile yoğurt mayalamanın bir önemi yoktur. Mayayı sütle karıştırmanın ya da, mayayı süte ilave ettikten sonra karıştırmanın hiçbir yararı yoktur. Yoğurdunuzun cıvık olması, üzerinde su toplanmasının süt kalitesiyle veya sütün kaynatılması ile yakın veya uzak bir ilgisi yoktur. Bütün bu olumsuzluklar, yoğurdun doğru şekilde mayalanmamasıdır.

Gelelim, hangi tarifle yoğurt mayalanır? Bir, süt sıcaklığını ölçmek için dijital termometere kullanmak. İki, süt sıcaklığını 45°C derecenin altına indirmemek. Üç, yoğurt mayasını oda sıcaklığında tutmak. Dört, süte mayayı ilave ettikten sonra üzerine kapak kapamamak. Kapak yerine süzgeç, elek veya kevgir kullanmak. Beş, süt yoğurt kıvamına geldiğinde üzerini açmak ve oda sıcaklığına düşünceye kadar dolaba kaldırmamak. Altı, oda sıcaklığına gelen yoğurdu buzdolabına kapaksız koymak ve en az 8 saat bekletmek. Yedi, 24 saat geçmedikten sonra yoğurdu bozmamak. Sekiz, yoğurdu bozarken önce bir kavonoza mayalık ayırmaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

nohut yemeğine ne kadar su konur