mayalı şekerli tahinli pide

Mayalı şekerli tahinli pide evde nasıl yapılır? Bu tarifle yapılan tahinli pide,sade ya da şekerli olarak yapılır. Biz şekerlisini yaptık. Hamuru yoğurduktan sonra 20 dakikadan fazla dinlendirmeyin. Tahinli pidenin ekmek gibi kabarmasını istemeyiz. Tahinli pideyi gevrek sevdiğimizden fırında biraz fazla kızarttık. Yaptığımız tahinli pidenin içi yumuşacık, dışı ve çevresi kıtırdır. Hamur ve malzemelerle oynayarak, fırın tepsinize göre; istediğiniz ölçüde ve gramajda tahinli pidenizi yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Mayalı şekerli tahinli pide malzemesi:
  • bir su bardağı toz şeker
  • bir su bardağı tahin
  • bir çay bardağı ayçiçeği yağı
  • Şeker hariç, tahin ve sıvı yağı bir kapta karıştırın.

Hamur malzemesi:
  • 6 su bardağı un (660 gr.)
  • 2 su bardağı içme suyu (400 ml.)
  • bir tatlı kaşığı kuru hamur mayası
  • 4 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hamurun hazırlanması:
  • yoğurma kabına unu eleyerek koyun
  • unun ortasını açın
  • açılan yere yeter miktarda ılık suyu, 4 çorba kaşığı yağı ve kuru mayayı koyun
  • hamuru bildiğiniz gibi yoğurmaya başlayın ve hamur kıvama geldiğinde hamuru açın içine 1 tatlı kaşığı tuz serpin biraz daha yoğurun
  • hamur pürüzsüz bir kıvam aldığında top yapın, üzerini kapatın 20 dakika dinlendirin süre bitiminde kullanmaya başlayın.

Şekerli tahinli pidenin yapımı:
  1. 20 dakika dinlenmiş hamuru 6 eşit parçaya bölün, beze yapın
  2. her bezeyi 40-50 cm. çapında oklava ile yufka açın
  3. açtığınız yufkaya 5 çorba kaşığı tahinli yağlı karışımı koyun, yayın ve 2 kaşık toz şekeri serpin.
  4. yufkayı ortasından delin ve kenarlara doğru rulo yapın
  5. yaptığınız ruloyu iki eşit parçaya bölün
  6. ve avuç içinde sıkarak veya yuvarlayarak en az 1 metre uzunluğa getirin
  7. ikinci ruloyada aynı işlemi yapın
  8. rulonun birini gül böreği gibi sarın
  9. ikinci ruloyu aynı ruloya ek yapın sarın
  10. rulonun bitim ucunu sargının altına kıvırın
  11. yaptığınız hamuru 15 dakika dinlendirin
  12. süre bitiminde hamuru, un serpilmiş tezgahın üzerinde merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın
  13. açtığınız tahinliyi kağıt serili tepsiye koyun
  14. tepsiyi önceden 220°C derece ısıtılmış fırının orta rafına sürün
  15. üzeri kzarana kadar en fazla 15 dakika pişirin ve fırından alın
  16. ve tahinlinizi afiyetle yiyin.
Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

nohut yemeğine ne kadar su konur

kıymalı karnabahar yemeği