zencefilli ezogelin çorbası
Zencefilli ezogelin çorbası tarifim çok farklı ve farklı olduğu kadar da enfes. Verdiğim malzemelerle 4 kişiye yetecek miktarda ezogelin çorbası yapılır. Klasik ezogelin çorbası malzemelerine fazladan arpa şehriye ve taze zencefil ilave ettim. Denerseniz memnun kalırsınız, afiyet olsun.
Zencefilli ezogelin çorbası malzemeleri:
- 3 çorba kaşığı tepeleme dolu sarı mercimek
- 2 tatlı kaşığı arpa şehriye
- 1 tatlı kaşığı tepeleme dolu iri bulgur
- 1 tatlı kaşığı tepeleme dolu pirinç
- 5 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tane kuru soğan
- 1 tane orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
- 1 çay kaşığı tatlı biber salçası
- 1 çay kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- ½ limon suyu
- 4 su bardağı su (800 ml.)
Çorbanın pişirilmesi:
- mercimeği, bulguru, pirinci birlikte yıkayın, süzün
- soğanı yemeklik doğrayın, domatesi rendeleyin
- yağ içinde sıra ile soğan, şehriye, un, biber ve domates salçası, kuru nane, rendelenmiş domates ilave edin ve orta ısıda kavurun.
- Üzerine mercimek, bulgur ve pirinci ilave edin, karıştırın
- ardından 4 su bardağı sıcak su ve baharatları ilave edin, karıştırın
- tencereyi bir defa fokur fokur kaynatın
- ocağı tamamen kısın, kapağı aralıklı kapatın
- 25 dakika bitiminde ocağı söndürün.
- çorbanın tuzunu ve limonunu ilave edin, karıştırın
afiyet olsun.