dalak kızartması


Parça dalak kızartması tava içinde az yağ ile yapılır. Yani,  tavanın içi kızartma yağı ile dolu olmaz. Tavanın tabanını örtecek seviyede ayçiçek yağı veya benzer bir kızartma yağı konulduğunda, rahat şekilde dalak kızartması yapılır. Çoğu insan dalağı sevmez, sevenlerde tadına bayılır. Bütün mesele, her yemekte olduğu gibi yemeğin güzel yapmıyla ilgili. Dalak insan salığına büyük faydası olan bir besin, vücutta kan yapıcı özelliği olduğunu uzmanlar söylüyor. Pek tabi, bu bizim işimiz değil, konu dalaksa illa ki bu özelliği söylenir, ben de  öyle yaptım.

Tavada dalak nasıl pişirilir veya kızartılır. Evlerimizde her hafta bir hayvan kesmiyoruz ki, dalağını kızartalım. Canımız dalak istediğinde bulabileceğimiz yer; küçük yerlerde kasap, şehirlerde sakatat satan dükkanlar. Sakatatçı lafı şehirlerde pek fazla kullanılmaz. Onun yerine ciğerci geçer. Ciğercide her çeşit hayvan sakatatı bulunur. Dalak aldığınız zaman, dalağın zarını soyar, istediğiniz gibi doğrar ve ambalajlar ve elinize verirler. Size sadece dalağı nasıl ve nerde yapacağınız kalır. Tavaya bir miktar yağ koyar, kızgın hale gelene kadar ısıtırsınız.

Tavadaki yağın kızgınlığını anlamak için, biraz un serpin durumu anlarsınız. Tavaya dalağı attığınızda da un köpürmeye başlar. Ne ise, dalak parçalarının üzerine tuz serpilir. Ardından, tuzlanmış dalak parçaları önlü arkalı unlanır. Unllanan dalaklar tavadaki kızgın yağ üzerine yatırılır. Bir maşa ile alt üst edilerek kızartılır. Kızartma süresi, dalağın kalınlığına göre 2 ila 4 dakika arasında değişir. Zaten ızgara, kızartma yemekleri süreye göre pişmez. Dalakların bir tarafı ince, diğer tarafı kalın olur. Kalın tarafı ikiye bölerseniz, pişirmesi veya kızartması kolay olur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

nohut yemeğine ne kadar su konur