sulu irmik tatlısı


Sulu irmik tatlısı yapımı basit, ustalık gerektirmez. Durduk yerde canınız tatlı istediğinde; ilk başvurulacak tarif, sulu irmik tatlısı veya irmik helvası. Ya, fıstıksız irmik tatlısıda olur mu? demeyin, olur. Bu tarifte verilen malzemelerin katlarını alarak, istediğiniz miktarda irmik tatlısı yaparsınız. İrmik tatlısı deyince, tereyağı akla gelir. Tereyağı deyince de, fazla ısıya ve kavurma işine hiç gelmez diye bilinir. Un helvası, irmik helvası uzun süre kavrularak yapılan tatlılardır. Sulu irmik tatlısı tarifim de öyle.

Bir çay bardağı dolusu irmik, 30 gr. tereyağı, 1.5 çay bardağı dolusu su, 1 çay bardağı dolusu toz şeker ve birazda sabır bu tatlıyı yapar. Önce şekerle suyu bir tavada, bir taşım kaynatıyor ve kenarda bekletiyoruz. Tavaya tereyağını ve irimiği koyuyoruz. Tavayı ocak üzerine alıyor ve ateşi tamamen kısıyoruz. İrmiği karıştıra karıştıra pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Bu süre 15 ila 20 dakika arasındadır. İrmik pembeleşince şerbeti ilave ediyoruz ve katılışıncaya kadar karıştırıyoruz. En son ocaktan alıp dinlendiriyoruz.