kenger nasıl pişirilir


Kenger nasıl pişirilir? Kenger pişirmek çok kolay, bir yerlerden kenger edinin ve dikenlerinden ayıklayın. Kengerin dikeni bıçakla ayıklanır. Elinize kengeri ve bıçağı alın; önce kengerin yeşil dalları üzerinde bulunan sert dikenlerini yaprağı keserek yok edin. Peşinden kengerin kök kısmını kesin ve gövdeyi sarmalayan koyu renkli yaprağı elinizle tutup çıkarın. Geriye beyaz görünümlü kengerin gövdesi kalır. İşte o beyaz renkli gövdede bulunan dalların üzerinde yumuşak dikenleri görebilirsiniz. O dikenlerin iri ve sert olanlarını bıçağın ucu ile kazıyın. Yumuşak olan küçük dikenler, kenger pişirildiğinde insana zarar vermez. Kuşku duyuyorsanız o yumuşak dikenleride temizleyin.

Sıra geldi kengerin yıkanmasına; kenger tozlu, topraklı ve kumlu bir bitkidir. Bu sebeple kengeri su dolu bir leğene aktarın, karıştırın ve bir süre bekleterek yabancı maddelerin dibe çökmesini sağlayın. Ardından bol su ile yıkayın, süzün ve dilediğiniz irilikte kesin. Kesmek derken, kengeri yapacağınız yemek çeşitine göre doğramanız  veya bütün bırakmanız gerekir. Kengeri iri parçalı etle yemek yapmak isterseniz, haliyle kengeride bütün bırakmalısınız. kenger kavurması yapacaksanız, kengeri kuşbaşı doğramalısınız. Kenger otu bir çok yemek yapımında kullanılır. Çiğ yenir, çorba yapılır, salata yapılır, turşu yapılır, etli yemeği yapılır ve özellikle çok güzel pilavı yapılır. Yumurtalı kenger yemeğinide unutmamak gerekir.