ilikli kemik suyu



İlikli kemik suyu, ilikli dana veya ilikli koyun kemiğinin haşlanmasıyle elde edilir. İlikli kemik suyunu halkımız iki yerde kullanır. İlikli kemik suyu kullanılan yemekleri lezzetlendirdiğinden yemek yapımıda kullanılır. İkinci kullanım yeri de, ilik suyunun insana şifa verdiğine inanılarak sağlıkları için kullanılmaktadır. Bu bakımdan, ilikli kemikten ilik suyuçıkarmak; amaca uygun olarak, iki şekilde hazırlanır. İlik suyu yemek yapımında kullanılacaksa, ilikli kemikler tencereye veya düdüklü tencereye konur ve sığır eti haşlama süresine göre (orta ateşte) haşlanır. Kemik haşlanırken damak zevkine uygun olarak çeşitli sebze ve baharatlar ilave edilir.

ilikli kemik


İlikli kemik suyu sağlık için hazırlanacaksa, ilikli kemik düdüklü tencerede haşlanmaz. İlikli kemikte bulunan bir maddenin açığa çıkması için, kemik yüksek ısıda haşlanmaz. Bu sebeple tencereye konulan ilikli kemik su içinde, kısık ateşte (kaynatılmadan kemiklerin iriliklerine göre) 8-10 saat boyunca kaynatılır. Ardından süzülür ve üzerindeki yağ bir kaba alınır ve ilikli kemik suyu başka bir kaba alınarak kullanılır. Burada önemli olan, ilikli kemik suyunuzu nerede kullanacağınıza ilgilidir. İlikli kemik suyunu yemek yapımında kullanacaksanız, haşladığınız ilikli kemiklerin suyunu ve yağını ziyan etmemenizdir.