çektirme pirinç pilavı nasıl yapılır
250 ml. lik su bardağı dolusu baldo pirinç ile şehriyeli çektirme pirinç pilavı nasıl yapılır? 250 ml. lik su bardağı 200 gr. pirinç alır. Pilava su verirken aynı bardak kullanılır ve 1.5 bardak sıcak su tencereye konur. Her çorba kaşığı tepele doldurulmuş arpa şehriye için tencereye 4 çorba kaşığı sıcak su ilave edilir. Bu pilav tarifi çektirme yöntemiyle piştiği için iki aşamalıdır. Birinci aşamada pirinç 10 dakika pişirilerek yumuşatılır ve ocak söndürülür. İkinci aşamasında ise, pilav tenceresi 20 dakikalık aralıklarla karıştırılarak (iki defa) demlendirilir. Bu nedenle bu sürelere uyulması gerekir ki, pilav suyunu çeksin ve yumuşasın.
Arpa şehriyeli çektirme pirinç pilavı malzemesi:
- bir su bardağı dolusu baldo pirinç
- iki çorba kaşığı zeytinyağı (20 gr.)
- bir çorba kaşığı tereyağı (20 gr.)
- iki çorba kaşığı arpa şehriye (40 gr.)
- 1.5 su bardağı sıcak su pirinç için
- 8 çorba kaşığı sıcak su arpa şehriye için
- iki çay kaşığı tuz
Çektirme pilavını nasıl yaptım:
- bir su bardağı baldo pirinci ılık su içinde 30 dakika ısladım
- peşinden ıslama suyunu döktüm, 7 defa suyunu değiştirerek yıkadım, süzdüm
- tencerede zeytinyağını ve tereyağını köpürünceye kadar ısıttım
- peşinden 2 çorba kaşığı arpa şehriyeyi ilave ettim, kavurdum
- ardından pirinci, 2 çay kaşığı tuzu koydum 3-4 dakika kavurduktan sonra
- pirinç için 1.5 su bardağı sıcak su
- şehriye için sekiz çorba kaşığı sıcak su koydum
- tencereyi fokur fokur bir dakika kaynattım sonra, kapadım
- ocağı tamamen kıstım ve saatime baktım
- tam 10 dakika bitiminde ocağı söndürdüm
- pilavı 20 dakika demlenmeye bıraktım
- süre dolunca tencereyi, bir defa daha karıştırdım
- ve tekrar 20 dakika daha demlenmeye bıraktım
- son kez pilavı çatalla karıştırdım ve işi sonlandırdım.