çökelek tatlısı tarifi


Lor, ekşimik, çökelek tatlısı tarifi, nasıl yapılır? Çökelek tatlısı, gelmiş geçmiş şerbetli bütün tatlıların ağababası sayılır. Yapımı kolay, yemesi olay ve malzemesi dersen bir şişe pet şişeli sudan ucuz. Kimisi tatlı lor diyor, kimisi tuzsuz lor diyor siz ne dersiniz bilmem; işte lor tatlısı lor peynirinden yapılıyor. Tatlının ana malzemesi tatlı, tuzsuz çökelek veya lor. Yarım kilo lordan yapılan tatlının hamuruna 2 yumurta, 100 gr. un, 80 gr. irmik kullanılır. Lorunuz yağsız ise, lora tereyağı ilave etmek yaptığınız tatlıyı lezzetlendirir. Lor tatlısının hamurunu kabartmak için kabartma tozu veya karbonat kullanılır. Şerbetli tatlı şırasız olmaz, lor tatlısınada toz şeker ve su ile sulu şıra hazırlanır. Lor tatlısının sevmediğim huyu, şerbeti höpür höpür içer. İstediğiniz kadar şerbet yapın, tatlı bekledikçe şerbetin içinde yüzen tatlı susuz kalır, kurur ve ağlamaya başlar. Bu sebeple lor tatlısını az miktarda yapmak en doğru seçimdir.

Lor tatlısı nasıl yapılır: Yarım kilo loru ister elekten geçirin, ister robottan geçirin, isterseniz kaşığın tabanıyla sürte sürte loru iyicene macun hale getirin ki, lorun içinde kesekler kalmasın. Kesek deyince yanlış anlaşılma olmasın, kesek demek iri parça demektir. Loru güzelce ezdikten sonra, üzerine bir yumurta kırın, iki çorba kaşığı dolusu irmiği, iki çorba kaşığı un'u ve bir çay kaşığı karbonatı ilave edin ve malzemeler özleşinceye kadar güzelce yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan istediğiniz büyüklükte bezeler yapın ve katı yağ ile yağlanmış tepsiye aralıklı dizin. Tepsiyi 175 ila 180 derece sıcaklıktaki fırına sürün, üzeri kızarıncaya kadar (yarım saat sürer) pişirin. Tatlı fırında pişmeye dursun; 2.5 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su ve az limon suyu ile şerbet yapın. Sıcak şerbeti tatlıya boca edin ve yumuşak yumuşak yiyin emi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

baş eti kıyması