sac böreği yapımı


Sac böreği yapımında mayalı hamur ve mayasız hamur kullanılır. Mayasız hamur un, su ve tuz ile yoğurulur. Mayalı hamur ise, evde bulunan maya çeşitlerinin biri kullanılarak maya, un, su ve tuz ile yoğurulur. Yoğurulan hamur kabarıncaya kadar bekletilir ve ardından sac böreği yapımında kullanılır. Bildiğiniz gibi, sac böregi yapıldıktan sonra sac üzerinde pişirilir. Aslında sac böreği diye yapılan hamur işi, herkesin bildiği gözlemedir. Bazı yörelerimizde gözlemeye gözleme dememişler, onun yerine sac böreği deyip geçmişler. Sac böreğinin iç harcı, aynen gözlemede kullanılan ile aynı. Kıymadan sebzeye, yumurtadan peynire kadar her çeşit malzeme kullanılır.

İnternette "saç" böreği diye geçiyor. Aslında başımızdaki saç ile sac farklı şeyler, bu tanımda yanlış. Akılının biri, internete tarifinin adını böyle vermiş böyle yanlış devam edip gidiyor. Sac, metal levhanın ismidir. Sac böreği, bu levhadan yapılan hamur pişirme sacı üzerinde pişirilir. Ne ise.. Sac böreğinde maya, ambalajı üzerinde yazdığı gibi kullanılırsa; sac böreği pişirilirken aynen çörek gibi kabarır ve içini çekerek pişmez. Bu nedenle sac böreği hamuru yoğurulurken çok az maya kullanılmalıdır. Çoğu lahmacuncu mayalı hamurdan lahmacun yapar. Dikkat etmişsinizdir, pişen lahmacun üzerinde kabarma görülmez.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

baş eti kıyması