pirinç pilavının yapılışı kolay mı, zor mu?


Pirinç pilavının yapılışı kolay mı, zor mu? Pirinç pilavı üç malzeme ile yapılır. Pirinç, yağ ve su. Diğer pilav malzemeleri ayrıntıdır. Bütün mesele; bu üç malzemeyi buluşturup, tane tane yumuşak pilav yapmaktır. Bazı pirinçler özelliklerinden dolayı, bir ölçü pirince iki ölçü su emer. Bu pirinçler uzun taneli (jasmin, basmati gibi) olanlardır. Kepekli pirinçler bir ölçü pirince 2.5 ölçü su emer. Bizim yerli pirincimiz olan, Gönen Kameo pirinci de bir ölçü pirince 2.5 ölçü su emer.

Pirinç nişasta deposudur, nişasta ise pilav yapımında baş belasıdır. Pirinç yüzeyindeki nişasta giderilmeden pilav yapmak zordur. Pirinç nişastasını gidermenin epeyce yöntemi vardır. En çok kullanılan yöntem, pirinci ılık tuzlu su içinde bekletmektir. Bekleyen pirinç 7-8 defa yıkanarak yüzey nişastası giderilebilir. Fakat, pirinç nişasta salmaya devam eder. Pirinç kısık ateşte uzun süre kavrularak, nişastası giderilmeye çalışılır.

Dikkat ederseniz, pirinç kavrulurken önce birbirlerine yapışır. Sonrasında, kavurma işi devam ederken birbirlerinden ayrılır. Kaliteli pirinç pilavı için bu yeterli değildir. Pirincin içindeki öz suyunun da çıkarılması ve pirincin şeffaf görüntüye kavuşması gerekir. Pirinç şeffaf hale gelmedikten sonra, kaliteli pilav yapılmaz.

Pirincin şeffaf hal alması için en az 15 dakika boyunca, kısık ateşte kavrulmalıdır. Şeffaflaşmış pirince sıcak su, tuz ilave edilir ve bir taşım fokur fokur kaynatılır. Ardından ocağın ateşi tamamen kısılır. Tencere kendi halinde 10 dakika kaynatılır ve ocak söndürülür. Tencere 20 dakika dinlendirilir. Peşinden açılır, karıştırılır ve bir 20 dakika daha dinlendirilir. Süre bitiminde pilav yenmeye hazırdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo pirinç kaç su bardağı

tavuk haşlarken sıcak su mu soğuk su mu konur

yemek yapımında sebze pişirme sırası

nohut yemeğine ne kadar su konur