kereli tereyağlı sahanda yumurta


Kereyağı nedir? Yoğurt ilave edilerek, yoğurulmuş tereyağına kereyağı denir. Tereyağına kese yoğurdu, diğer adıyla süzme yoğurt konularak tereyağı güzelce yoğurlur. İşte bu işlemin ardından tereyağının adına kereli yağ veya kereyağı denir. Bir çok yöremizde tereyağını bu şekilde kullanırlar. Tereyağına katılan yoğurt tereyağının tadını, lezzettini değiştirir. Kereyağı eritildiğinde, yağın tabanında tortu oluşur. O tortu, tereyağının içindeki yoğurdun kavrulmuş halidir, adına kere denir ve müthiş lezzetlidir. Evde pratik olarak kereyağı yapımı gayet kolay. Tereyağını kereli yapmak için; eriteceğiniz tereyağı içine bir miktar yoğurt ilave edin, az tuz serpin ve tereyağını tabanında tortu oluşacak şekilde ocakta eritin. Bir süre sonra yoğurdun suyu buharlaşacak ve geriye kavrulmuş haliyle yoğurdun tortusu kalacak.

Resimde gördüğünüz sahanda yumurta, bir kaşık tereyeğına bir kaşık yoğurt ve bir fiske tuz ilave edilerek pişirilmiştir. Bu yöntemle tek kullanılım kereyağı yapılabilir. İşin doğrusu; tereyağına süzme yoğurt ilave edilerek kereyağının elde edilmesidir. Süzme yoğurtla yapılmış kereyağı, eritildiğinde keresi daha ince olur ve yoğurtla yapılan kereyağından daha lezzetli olur. Kereyağı, tereyağının kullanıldığı bütün yemeklerde kullanılabilir. Özellikle hamur işlerinde, çorbalarda, yumurtalı yemeklerde, bulgur pilavı yapımında kereyağı yapılan yemeklere fazladan lezzet katar. Dikkat edilmesi gereken konu ise, kereyağını eritirken keresini yakmamak gerekir. Kere koyu kahve rengini almaya başladığı andan itibaren yanmaya başlar ve tadı acılaşır. Elden geldiğince keresini koyu kahverengine dönüştürmemektir.